måndag 17 december 2012

Den "hemliga" degen....

Nä, inte vidare hemlig eller konstig men det blir vansinnigt goda julkakor enligt vår familj. För om det försvinner 80 lussekatter på två veckor så kan jag säga att denna dubbla sats, som jag gjorde  Klenäter av så lär dom vara slut innan helgen...så jag har gjort en dubbel sats smet till ikväll och lagt i kylen:)



Det ska kavlas och sporras




sen ska det vikas till och dras igenom





Rapsolja som hettas upp




och vips ner och friteras.







Medan jag håller på blir jyckarna helt till sig över en ekorre i grannens träd.






Färdigt!
 Egentligen ska klenäterna rullas i strösocker men jag tycker att det blir för sött och klistrigt så det momentet hoppar jag över.





Nu ska jag skriva en lång lista över alla julklappar som ska införskaffas imorgon. Jag är världens tidsoptimist så det ska bli intressant att se vad jag egentligen får gjort...


Kram

17 kommentarer:

  1. Wow, det var det jag gissade!! Hade för mig att den degen ska vila... Sådana har jag aldrig gjort, ser väldigt avancerat ut. Älskar att äta dem dock..hrm.. ;) Klem

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte avancerat alls! Degen är hur följsam som helst. Och kan jag så kan nog resten av världen;)
      Kramar

      Radera
  2. Men mums vad gott! Nästa jul får jag nog lägga i en ny växel när det gäller kakor och godis. Nu när vi åker bort över julen är det inte så mycket mening ursäkter jag mig med;)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara skönt att åka bort ibland. Har själv varit bortrest dom tre senaste jularna, kanske därav lite nytändning inför denna julen:)
      Kram

      Radera
  3. Sånne har jeg aldri smakt, men de så veldig gode ut:) Jeg også er tidsoptimist! Det er skjelden jeg får gjort alt jeg har planer om. Idag f. eks, skulle jeg pakke inn alle julegavene som jeg har kjøpt. Men jeg kom ikke engang halvveis.. Heldigvis er det fremdeles noen dager igjen:)
    klem

    SvaraRadera
    Svar
    1. Imorgon ska jag lägga in högsta växeln och ge gärnet!
      Kram

      Radera
  4. Vad duktig du är! Ger dig på det svåra... Jag ska hålla mig till enkla saker eller köpesaker i fortsättningen :-)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är en klanta på det mesta, min mamma har alltid sagt att dom är så svåra att göra men när jag testade var det lätt som en plätt:)
      Kram

      Radera
  5. Åh vad du är duktig säger jag med. Mums...
    Hoppas nu du får några över till jul. :)
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska göra en sats till och gömma långt från make och barn;)
      Kramar

      Radera
  6. Oj hjälp vad svårt det ser ut, jag blir impad, för jag ör så himla dålig på att baka. Men bra på att äta, så det går på ett ut. Kram!

    SvaraRadera
  7. Men vilka roliga! Dom ser jusupersmarriga ut!
    Kram Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är typiskt skånska kakor?! Jag får nog googla...
      Kram

      Radera
  8. Enligt Wikipedia:

    "Klenäter eller klenor (danska klejner) är en julkaka från södra Sverige och Danmark. Klenäter bakas av en elastisk deg med ägg och mjöl som basingredienser. Kakan smaksätts ofta med cognac och/eller citron. Själva tillagningen sker genom fritering och klenäterna kan, men behöver inte, sedan strös med socker eller kanel.

    Kakorna påminner en aning om munkar."

    SvaraRadera
  9. Så himla gott!! Älskar såna och struvor. Måste försöka få bakat det när jag kommer hem till Sverige i jul :-)

    Kram kram

    SvaraRadera
  10. Wau de ser lækre ud :-) så mange fine smagsoplevelser her i december måned :o)
    God aften kram Tina :)

    SvaraRadera